דף הבית

מי אנחנו

סדנאות

מפגשים אישיים

מאמרים

מדיטציה

איך מגיעים

צור קשר

 

 

סערה בכוס תה...
על מדיטציה ופסיכותרפיה

מאת: זהר פז


תקציר :
המחשבות הן כמו עלי התה שמסתחררים וסוערים בתוך הכוס השקופה.
מדיטציה היא הדרך להשקיט ולהרגיע את הסערה ולהביא את התודעה למצבה הראשוני, הצלול והבהיר.
מה בין ההבנה הזו לפסיכותרפיה? איך מיינדפולנס ומדיטציה מסייעים בתהליך הטיפול התודעתי והרגשי? ואיזה מיומנויות חשובות ואיכויות מיטיבות אנחנו מטפחים כחלק מהתרגול עבור עצמנו ועבור המטופלים שלנו? על כל אלה אספר לכם כאן בהמשך.

..............


היום כשאנחנו רוצים לשתות תה אנחנו מניחים בכוס שקיק תה ושופכים עליו מים רותחים והתה מוכן.
אבל לרגע נדמיין איך מכינים תה ירוק מעלים: מניחים את העלים המיובשים בכוס, שופכים עליהם מים רותחים ומערבבים. החום פותח את העלים שמכפילים ומשלשים את גודלם, תנועת הכפית מסחררת אותם בכוס וכשמביטים בכוס השקופה ניתן לראות את הסערה. אבל מה קורה כשמפסיקים לערבב ומתבוננים. תנועת הסחרור הולכת ומאטה, העלים נרגעים ואט אט שוקעים לקרקעית הכוס ואז ניתן לחזות בנוזל הירקרק, הנקי והצלול.

..............

אז מה הקשר בין תה למדיטציה או לטיפול?

המחשבות הן כמו עלי התה המסתחררים בכוס.
בזמן תרגול מדיטציה ניתן לשים לב שהתרגול מתחיל עם המון מחשבות שצפות בחלל התודעה והן מסתחררות ומציפות ולא נותנות מנוח. כשאנחנו לומדים להפסיק לבחוש בהן, הן מתחילות להירגע, שקט מופיע והתודעה מתבהרת.

איך זה עוזר בקליניקה,  בטיפול התודעתי, המנטלי והרגשי?


כמטפלים אנחנו יודעים שמטופלים מגיעים לקליניקה בד"כ כשמשהו מסעיר אותם וזה מלווה בהמון מחשבות, סיפורים ודרמות. הנטייה האנושית היא לבחוש בסיפור שוב ושוב וכך במקום למצוא שקט ורגיעה אנחנו רק מזינים את הסערה.

המטפל יושב עם המטופל בתוך הסערה ולאט לאט עוזר לו לצאת מתוך המערבולת באמצעים שונים.

המדיטציה ככלי טיפולי מציעה נוכחות שקטה של המטפל וקשב עמוק.
מטפל המיומן באומנות הקשב והמדיטציה מביא איתו למפגש הטיפולי שקט יציב, קשב בלתי מותנה והתבוננות בהירה. כשהמטופל יושב בנוכחותו השקטה של המטפל משהו בתוכו מתחיל להירגע ובהמשך גם להתבהר. בהתחלה זקוק המטופל לנוכחותו של המטפל כדי להיות בשקט ואז בהדרגתיות הוא לומד ומפנים את השקט בתוכו. זה לא שסערות מפסיקות לפקוד אותו רק שעכשיו הוא יכול להיות ער להופעתן, להתפתחותן ולהשפעתן על חייו. זה נותן לו יכולת שליטה בריאה על תודעתו ועל חייו.


ניגע בשלושת המרכיבים שמאפשרים למצב הזה לקרות:

שקט יציב -

המדיטציה מאפשרת לנו לחוות שקט.
מדיטציה כתרגול מאפשרת לנו לחוות שקט בזמן התרגול, ומדיטציה כדרך חיים או כגישה טיפולית מאפשרת לשקט לחלחל אל חיינו האישיים ואל המפגשים שלנו עם אנשים ועם אירועי החיים.

כשאנחנו פוגשים סערה או אי שקט בשקט משהו מתחיל להשתנות.
איך פוגשים אי שקט בשקט? הדבר הכי חשוב הוא לא להיבהל.
 
רוב האנשים שחווים אי שקט נבהלים ממנו. זו תחושה כל כך לא נעימה שגורמת לנו להידרך ואז לתקוף, לברוח או להתחבא מפניו, להתכחש לו.

אנחנו לומדים להכיר בזה שאי שקט זה משהו שקורה, זה חלק מהחוויות שלנו כבני אנוש
; ומזכירים לעצמנו שכל אי שקט נרגע בסופו של דבר, כמו שכל סערה בים קשה ככל שתהיה לבסוף שוככת וכל סופת הוריקן לבסוף נחלשת.

המטפל מביא בנוכחותו שקט למרחב הטיפולי. הוא אינו מזדהה עם המטופל ועם סיפוריו ולכן יכול לראות את הדברים באופן בהיר יותר. ככל שהשקט הופך לדרך חיים עבור המטפל ונוכח גם בסיפורים ובסערות האישיות בחייו, כך השקט הופך יציב יותר ונסיבות החיים מפסיקות לטלטל את הספינה בעוצמה.

אם כך, השקט היציב הופך לכלי שימושי, רב ערך עבורנו ועבור המטופלים שלנו.

כשמתווספת לתובנה הזו חמלה זה מאפשר לנו לשאת את המטופל או את החוויה, כמו שמחזיקים תינוק לא רגוע ונסער בידיים בטוחות, אוהבות ושקטות, עד שהוא נרגע. 


קשב בלתי מותנה -

כשמשתרר שקט בפנים, אפשק להתחיל להקשיב.
הכלי המרכזי שהמדיטציה מלמדת אותנו הוא קשב, קשב נקי ובלתי מותנה.

קשב מאפשר לנו להיות נוכחים כאן ועכשיו. להיות ערים למה שקורה סביבנו ולחוויה הפנימית שלנו, הכוללת את המחשבות, הרגשות והתחושות שמלוות את החוויה. 

קשב בלתי מותנה, הוא קשב נטול שיפוט, דעה או פרשנות.
פה יש לנו אתגר כאנשים וכמטפלים, לשבת עם הדברים בלי שתהיה לנו דעה או אג'נדה עליהם ובלי לחשוב, לנתח ולפרש את המצב. כאן גם נעוץ ההבדל המהותי, בעיני, בין המדיטציה כתרפיה לבין הפסיכותרפיה המערבית.
ההזמנה המדיטציה היא פשוט להיות עם החוויה בשקט ובהקשבה.

אין פה הזמנה לעשות משהו, אלא להיפך, לא לעשות דבר ולשים לב מה קורה בתוכנו. תשומת הלב זו מעוררת את המודעות וזו מאפשרת לשינוי לקרות. לא בגלל הפעולות המכוונות שלנו, אלא בגלל המודעות שמתרחבת, ההבנה שמתבהרת וכתוצאה מכך הפעולות שלנו להשתנות.


מניסיוני האישי, כחצי יובל בקליניקה, בליווי תהליכים אישיים של אנשים, אני יכולה להעיד שפעמים רבות הפרשנות יכולה להיתפס בחוויה של המטופל כשיפוט או ביקורת, כהוכחה לכך שמשהו לא בסדר אצלו. זה נכון שלפעמים פרשנות נדרשת, אך פרשנות כגישה עלולה להיות לא מיטיבה עבור חלק מהמטופלים.

קשב פשוט, נקי ובלתי מותנה הוא בעל איכויות מרפאות מעין כמותן. במקרים רבים, זה מה שאנחנו צריכים וזה גם מה שהמטופלים שלנו צריכים. מרחב שיש בו הקשבה רכה, עדינה ומקבלת.

התבוננות בהירה -

אחרי שביססנו מרחב שקט ויש יותר קשב, יש אפשרות להתחיל להתבונן יותר לעומק במה שקורה.

ההתבוננות מזמינה אותנו לעצור, לא להגיב, ולצפות באופן לא מעורב במה שקורה.

בדרך כלל התגובה האנושית המידית לכל חוויה של פגיעות רגשית היא לייצר סיפור מסביב לפגיעה ולבסס אותו באמצעות "עובדות" שאנו מאמינים לחלוטין שהן אמיתיות. ככל שאנחנו מאמינים יותר שהסיפור שלנו אמיתי ונאחזים בו, כך אנחנו נשארים עם מחשבה/רעיון/סיפור ומתרחקים מהחוויה של הרגע הזה. כל התרחקות ממה שנמצא כאן יוצרת חוויה של בדידות, כאב וסבל.

ההתבוננות בשילוב תהליך של חקירה מאפשרת לנו לפרק את המגדלים שאנחנו בונים, כי אין להם בסיס במציאות.

כשאין סיפור אז אנחנו משתחררים.

את תהליך ההתבוננות והחקירה מלווה המטפל המיומן בקשב ובהתבוננות, זה שלמד לבצע חקירה שמאפשרת להגיע לשורשם של הדברים ולהשתחרר מהם.

לסיכום, המדיטציה היא כלי תרפויטי ממדרגה ראשונה בעצם הנוכחות השקטה, הקשב הבלתי מותנה ויכולת ההתבוננות הבהירה במה שקורה.
המטפל המיומן ברזי המיינדפולנס והמדיטציה מביא את האיכויות האלו אל המפגש הטיפולי ומוסיף אותם לכל כלי טיפולי אחר שבידיו. איכויות אלו מעשירות ומחזקות את הכלים שלו ומאפשרות לו לסייע למטופליו בתהליך ההתעוררות והגילוי העצמי שלהם. המטופלים לומדים כלים שמאפשרים להם להשתחרר מהסיפורים שמייצרים סבל בחייהם ומטפחים איכויות חדשות שמשפרות את איכות חייהם ואת מערכות היחסים שלהם.

..............

קורס מיינדפולנס ומדיטציה למטפלים -  לפרטים לחצו כאן

לידיעתכם -
הקורסים קרובים נפתחים בנובמבר 2018

קורס בוקר - ימי שני 5.11 בשעה 9:30
קורס ערב - ימי חמישי 8.11 בשעה 17:30


מרכז ההוויה - רחוב שיפר 8א' פתח תקווה.  6225 980 - 050    צור קשר