דף הבית מי אנחנו סדנאות מפגשים אישיים מאמרים מדיטציה איך מגיעים צור קשר
 

מדיטציה והתמודדות עם כאב כרוני

מאת: זהר פז
.....

כאב הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. מרגע היוולדנו אנחנו נחשפים לחוויית כאב. אם נתבונן נראה שלא מתאפשרים חיים וגדילה ללא כאב. התינוק חווה כאבי בטן כשבטנו מתנסה בעיכול, כאבי חניכיים כששיניו בוקעות, כאבי גדילה כשעצמותיו מתפתחות. בנוסף לאלה יש כאבים של מכה, פציעה או מחלה שהם חלק מהחוויה של חיים בגוף אנושי. למעשה, אין אדם שלא חווה כאב מימיו, למעט אולי אנשים עם בעיות עצביות שלא מאפשרות להם לחוש כאב.

יש כאבים (אקוטיים) שמופיעים וחולפים כלעומת שבאו. יש ידיעה שזה כואב עכשיו ובקרוב זה יחלוף. לעומתם יש כאבים (כרוניים) שהופכים להיות חלק משגרת החיים ויכולים להחוות בעוצמה גבוהה, לאורך זמן ובתדירות תכופה. התמודדות עם כאבים כאלו היא אתגר לא פשוט, מאחר וההתמודדות החוזרת ונשנית עם הכאב מתישה את הגוף ואת הנפש. 

אף אחד לא אוהב שכואב לו ורובנו נעשה הכל כדי שלא יכאב לנו, החל ממשככים לכאבים קיימים וכלה בטיפול מונע למחלות וכאבים שעדיין לא הופיעו.
לעיתים המלחמה בכאב קודמת לטיפול במקור הכאב. הדוגמאות לכך רבות: שימוש במאלחש לכאב הגב, כדי שנוכל להמשיך לתפקד, כשלמעשה הכאב מגביל את התנועה ובלעדיו אנחנו מסכנים את בריאותנו. הורדת חום, גם אם הוא לא גבוה במיוחד, כדי לא להרגיש חלשים, כשלמעשה החום הוא חלק ממנגנון ההגנה של הגוף ומטרתו לחסל את החיידקים, שימוש באנטיביוטיקה עוד לפני שביררנו את מקור הדלקת בגרון וכיוב'.

כמובן שיש מחלות וכאבים שדורשים טיפול מיידי, אך רוב המחלות והכאבים שאנו פוגשים בחיינו אינם מסכני חיים והגוף יודע להתמודד איתם ובסופו של דבר הם חולפים.

הגישה "למה שיכאב לי, אם אפשר שלא?" או הפחד שמא "יכאב לי ולא אוכל לשאת את הכאב", מנהלים את האינטראקציה שלנו עם הכאב. אנחנו נמנעים מכאב בכל מחיר ושוכחים או לפחות רוצים לשכוח שכאב הוא חלק מהחיים ושיש לו תפקיד.

תפקיד הכאב ברמה ההישרדותית להעיר אותנו למקור הפיזי של הכאב, כך נוכל להיזהר ולהימנע ממה שמסכן אותנו או לא בריא לנו ויחד עם זאת לטפל במקום הכאב.
ברמה הפסיכו-רוחנית מטרת הכאב להעיר אותנו למקור הפנימי שלו, שקשור, בין היתר, לאמונות ולרגשות שמנהלים אותנו.


כשאנחנו מתעלמים מהעובדה שכאב הוא חלק מהחיים, שיש לו תפקיד (להגן עלינו) ושהוא בסופו של דבר חולף (גם כאב כרוני בא בגלים), כשאנחנו מתנגדים לכאב, פוחדים ממנו, מתכחשים אליו ומחפשים דרכים לסלק אותו בכל מחיר, אנחנו סובלים.
 
הפחד מהכאב וההתנגדות אליו יוצרת חוויה פנימית קשה. ככל שנתנגד יותר לכאב כך נסבול יותר.
יש הבדל משמעותי בין כאב לסבל. כאב הוא פיזי ונחווה כמו לחץ, כיווץ, דקירות, חולשה, זרמים וכיוב'. סבל הוא נפשי ונובע מהאופן בו אנחנו מתייחסים לכאב. מחשבות כמו: "אני לא רוצה את הכאב הזה" או "למה זה מגיע לי" או "משהו לא בסדר אצלי", מעוררות רגשות של דחיה, כעס, תיעוב ופחד מהכאב. ההתנגדות לכאב וחוסר היכולת לקבל אותו יוצרת פער בין איך שאנחנו רוצים להרגיש לאיך שאנחנו מרגישים. הפער הזה הוא המקור לתחושת הסבל.

... 

נסכם את הדברים למספר הבנות יסוד שמסייעות לפתח דרכים להתמודד עם כאב:

1.     כאב הוא חלק מהחיים
זו הבנה חשובה שמאפשרת להירגע מול הופעה של כאב, ובד בבד היא מסייעת לנו לשבור את התבנית החשיבתית שאנחנו שבויים בה, שכאב הוא לא דבר טוב ועלינו להימנע ממנו בכל מחיר. יש גם כאבים טובים, לדוגמה כאב שמתעורר בזמן עיסוי ומרגיש נעים, מאחר והוא מפרק את המתח מהשריר. למעשה, אם נהרהר בזה נראה שכל כאב הוא כאב טוב, כי הוא עוצר אותנו כשצריך, מגן עלינו, מעורר אותנו ומאפשר לנו להירפא.

אם כאב הוא חלק מהחיים, במיוחד כאב כרוני, אנחנו יכולים לטפח את הגישה שאפשר לחיות לצד הכאב. כאב יכול להיות בן לוויה שמלמד אותי עלי, על הצרכים שלי, על הגבולות שלי, על הכוחות והחולשות שבי, על אומץ ונחישות ועוד.. 

2.     כאב הוא לא דבר קבוע
כל כאב חולף בסופו של דבר, גם כאב כרוני.
כל כאב מופיע בגלים. יש לו נקודת התחלה, נקודת שיא ואז ירידה עד לנקודת הרפיה.
הבנה זו מאפשרת לנו להרפות ולתת לגל לעבור, במקום להגביר את הכאב באמצעות החזקה והתנגדות אליו.

ההבנה הזו מסייעת לנו לטפח נוכחות, כלומר שהייה ברגע ההווה שמקלה על ההתמודדות עם הכאב.
בד"כ כשמופיע כאב עולה המחשבה "אוי לא עוד פעם" ואח"כ "זה נמשך נצח" או "מתי זה יגמר כבר" ואז "אני מפחד/ת שזה יופיע שוב". מחשבות אלו לוקחות את תשומת הלב לעבר או לעתיד. אם אנחנו מבינים שהכאב שהיה חלף ואיננו, הכאב שיהיה עדיין לא כאן, כל מה שנותר לנו זה להתמודד עם הכאב שנמצא או לא נמצא בהווה. הבנה זו מפנה המון אנרגיה מהתעסקות במה שלא רלוונטי וממקדת אותנו בהתמודדות עם מה שקורה עכשיו.

3.     התנגדות לכאב יוצרת סבל
ככל שרמת ההתנגדות שלנו לכאב גדלה, כך אנחנו סובלים יותר.
תובנה זו בנוסף לשתיים הקודמות מאפשרת לנו לוותר על ההתנגדות ולהיות עם מה שיש.
לוותר על ההתנגדות, אין משמעותו, להפסיק לחפש מזור לכאב או למחלה, רק להפסיק להתנגד בכל רגע נתון לעובדה שיש לנו כאב או מחלה.


אל מול הגישה המתנגדת נרצה לטפח נוכחות אוהבת, כלומר נוכחות שיש בה קבלה, רכות וחמלה כלפי הכאב וכלפי עצמנו.

להיות בנוכחות אוהבת כלפי הכאב, זאת אומרת שבמקום לנסות להיפטר ממנו, נוכל לקבל את העובדה שהוא כאן (כי הוא פשוט כאן) ואולי אפילו להיפתח אליו ולהכיר אותו במקום לדחות אותו.
ולהיות בנוכחות אוהבת גם כלפי עצמנו - במקום לשפוט, לבקר ולהאשים את עצמנו נפתח גישה מקבלת, סלחנית ומעריכה כלפי המחלה והכאב וכלפי האופן בו אנחנו מתמודדים איתם.

 

אם ההתמודדות לא מספקת אותנו כרגע, נבדוק האם יש משהו שאפשר לעשות אחרת כרגע, אם כן- נעשה ואם לא – נשחרר, כנראה שזה האופן שבו אנחנו יכולים להתמודד כרגע. במידה וההתמודדות מיטיבה נגלה הערכה ונוקיר תודה על הכוחות שמצאנו בתוכנו.

 

התמודדות עם כאב כרוני
באמצעות מיינדפולנס ומדיטציה :

אם אנחנו רוצים למצוא שקט ושלווה בתוך החיים הגועשים ותחושות הכאב המסחררות, עלינו להבין ששקט פנימי אינו חופש מסערות ומכאבים, אלא היכולת להיות שלווים ושקטים עם מה שיש. מאחר ואין חיים נטולי סערות, בדיוק כמו שאין חיים נטולי כאב, כל מה שנותר לנו ללמוד זה לנוח בעין הסערה ואת זה המדיטציה מאפשרת לנו.

באמצעות קשב והתבוננות נוכל להתמודד עם הכאב בכמה היבטים, החל מהרגעת הכאב ועד למפגש עם הכאב:  

לפני שניגע בדרכי העבודה עם הכאב, אומר שעדיף לקיים שיגרת תרגול יום יומית ולהיפגש עם הכאב לא רק בזמן שהוא מופיע. ברגע שיש הכרה ושליטה במיומנות ההשקטה והריפוי, קל ויעיל יותר להשתמש בזה בזמן התפרצות הכאב.

להרגיע את הכאב
טכניקות להרגעת הכאב ולטיפוח שלווה :



כשכאב מופיע מתעורר מיד הרצון לא לחוש כאב ודחף לעשות משהו כדי להפסיקו. זה דחף הישרדותי חשוב, אך יחד עם זאת יש משמעות חשובה לא פחות לפתח מיומנות לשהות בשלווה אל מול נסיבות החיים, אל מול כאב, כך שאנחנו מפסיקים להיות נשלטים על ידיו.

ניגע כאן במספר טכניקות להרפיה והירגעות דרך נשימה, דרך הגוף ודרך צלילים:


הרפיה באמצעות נשימה

·       שאיפה ונשיפה דרך האף - ניתן לשאוף שאיפות ארוכות ורכות אל הכאב, לתת לנשימה להתפשט בעדינות בתוך הכאב ואז לנשוף נשיפה ארוכה ואיטית החוצה.
ניתן להוסיף לנשימה דימוי של אור לבן שנכנס פנימה אל הכאב ומתפשט בתוכו.

·       נשיפות קצרות דרך הפה - לעיתים הנשימה אל הכאב מגבירה את הכאב. במצב כזה ניתן לנשוף החוצה מהכאב נשיפות קצרות ומהירות דרך הפה, אפשר גם לשחרר עם זה קול, מה שעוזר לשחרר את הכאב. נתמקד רק בנשיפה והשאיפה תתבצע מעצמה.

הרפיה באמצעות הגוף

·       הרפיית הגוף ברמה הפיזית - נרפה את הגוף והשרירים ונשחרר מהם מתח מיותר.

הרפיה
בשכיבה - נתחיל מכפות הרגליים ונעלה איבר איבר עד לראש. יש לעשות את התהליך הזה בסבלנות ובהקשבה. נעבור על הרשימה לפי סדר, בלי למהר או לדלג על שלבים:
כפות רגליים, קרסוליים, שוקיים, ברכיים, ירכיים, מפרק הירך, אגן, מותנית, גב, שכמות וכתפיים, בטן, סרעפת, צלעות, בית חזה, צוואר, ראש.

כיווץ ואז הרפיה - אם יש קושי להרפות את האיברים והשרירים, ניתן קודם לכווץ אותם ואז בבת אחת להרפות ולקחת רגע עם תחושת הרפיון שמתפשטת באיבר.

·       הרפיית הגוף באמצעות דמיון – ניתן להשתמש בדימויים שמחוברים אצלנו לתחושה של הרפיה. אני מציעה כאן שני דימויים שקשורים לים, אבל כל דימוי שמתאים לכם הוא טוב. ההמלצה שלי שהדימוי יהיה פשוט ולא עמוס בפרטים.

לשכב על החול - ניתן לגוף לשקוע אל המזרן, כאילו הוא שוקע אל תוך חול ים חמים ורך שמקבל אותנו אליו ברכות ועוטף אותנו בחום. 

לצוף על המים – נדמיין את הגוף חסר משקל צף לו על פני המים הכחולים, האופק חול ובהיר, שקט מסביב.

הרפיה באמצעות צלילים
במקרים בהם הרעש המנטלי או הכאב חזקים ומשתלטים על התודעה, ניתן להשתמש בהרפיה זו.

·       הרפיה עם מוסיקה  
נשתמש במוסיקת רקע רגועה וניתן לצלילים לשטוף את הגוף מבחוץ ומבפנים.

·       להקשיב לצליל של הנשימה

להקשיב לרחש של הנשימה
- לנשימה יש רחש עדין שניתן להקשיב לו כמו מנגינה או שיר ערש שמתנגן.

ניתן גם ללוות את הנשימה בצליל
SU-HA או  SU-HAM
ניתן להפיק את הצליל בשקט או בקול.
SU-HA
: בזמן כאב חזק נתרגל שאיפה מהאף ונשיפה מהפה.
שאיפה מהאף עם השמעת צליל
SU ונשיפה מהפה HA חזק וקצר.
SU-HAM
: במצב רגיל או כאב קל ניתן לשאוף ולנשוף מהאף.
לשאוף מהאף
SU ולנשוף מהאף HAM
רך וארוך. 

 

להיפגש עם הכאב
טיפוח מצב תודעתי שמאפשר מפגש, הכרה וריפוי של הכאב.

אנחנו נפגשים עם הכאב כי הוא פשוט נמצא כאן וכנראה יש לו סיבה להיות כאן. אם נכיר את הסיבה או הסיבות להיותו נמצא אולי דרך יעילה יותר להתמודד איתו או לרפא אותו. 

רק לאחר שעוצמות הכאב נרגעו תשומת הלב יכולה להתפנות למפגש ולהיכרות מעמיקה עם הכאב.

כדי להכיר את הכאב יש להיפגש איתו בנוכחות אוהבת, שיש בה רכות, קבלה והכלה. אלו איכויות שאנחנו מטפחים כחלק משגרת התרגול שלנו.

בתהליך של התבוננות פנימית נוכל לברר עניינים שקשורים להתנהלות הפיזית, הנפשית והרוחנית של הכאב, כגון:
מתי הכאב מתעורר, מה מעצים אותו, כמה זמן הוא נמשך ומתי הוא חולף?

מה הכאב רוצה להראות לי, מה הוא רוצה ללמד אותי ומה המסר שלו עבורי?
ועוד שאלות שמסייעות להכיר טוב יותר את הכאב ומאפשרות לנו להשלים את תהליך הריפוי הפנימי.

זהו תהליך שמתאים לאנשים שיש בהם את הנחישות והאומץ לעמוד מול הכאב ולפגוש את כל מה שהוא מביא איתו.

...

לסיכום דברים אלו נאמר כי מדיטציה היא כלי יעיל להתמודדות עם כאבים כרוניים ומחלות. היא יכולה להרגיע את עוצמת הכאב, להקל על ההתמודדות שלנו איתו ולפעמים אפילו לסייע לנו למצוא את הריפוי בתוכנו.


...

 

אתם לא לבד...



קבוצת ריפוי ומדיטציה להתמודדות עם כאב ומחלות
מנחה: זהר פז
ימי שלישי בשעה 9:30 החל מינואר 2018.

קבוצת תרגול שבועית לאנשים שסובלים מכאבים כרוניים וממחלות. התרגול יתמקד בטכניקות להרגעת הכאב, דרכים לריפוי הגוף והנפש ולקבלת כלים להתמודדות עם המחלה.
 

 

 

תרגול מדיטציה בליווי אישי

שירות המוצע באהבה לחולים שאינם יכולים להתנייד בשל מצבם הבריאותי.

תלמידי המרכז שמיומנים באומנות המדיטציה ועוברים הכשרה מיוחדת יגיעו אליכם בהתנדבות, על מנת לתרגל ולתמוך בכם בהתמודדות עם המחלה.



.....

פרטים נוספים בטלפון  6225 980 - 050  או  צור קשר

כל הפעילויות ללא תשלום

 

 
מרכז ההוויה, רחוב שיפר 8א פתח תקווה, 050-9806225 , צור קשר